Beta amyryna jest jednym z mniej znanych terpenów występujących w roślinach konopi. Dokładniej mówiąc, amyryna jest terpenem, którego istnieje kilka różnych analogów, przy czym beta-amyryna ma największe znaczenie farmakologiczne. Beta-amyryna należy do podgrupy triterpenów.
Jak można wywnioskować z nazwy, jest to grupa terpenów, składająca się z 3 jednostek terpenowych, czyli 3 identycznych węglowodorów ułożonych jeden obok drugiego. Beta-amyryna i niektóre inne analogi amyryny występują również w innych roślinach, takich jak pomidory. Beta-amryna występuje we wszystkich częściach rośliny konopi, nawet w korzeniach. Ostatnie badania wykazały, że beta-amyryna ma kilka interesujących efektów medycznych.
Pośredni Wpływ Na Receptory Kannabinoidowe
Chociaż beta-amyryna nie jest kannabinoidem i dlatego nie może dokować do receptorów kannabinoidowych, to jednak wykazuje pośrednie działanie agonistyczne zarówno na receptory CB1, jak i CB2. Już w 2012 roku zespół naukowców ze Szwajcarii zbadał ten efekt na podstawie obserwacji na hodowlach komórkowych i myszach.
Pośredni wpływ na receptory kannabinoidowe polega na hamowaniu przez beta-amyrynę rozkładu wewnętrznego kannabinoidu 2-arachidonoilogliceryny (2-AG). 2-AG jest metabolizowany w procesie hydrolizy. Oznacza to rozszczepienie, a tym samym rozpad cząsteczki przez atomy wodoru.
To właśnie ta hydroliza jest hamowana przez beta-amyrynę. Prowadzi to do zwiększenia akumulacji 2-AG w receptorach kannabinoidowych. Efekt ten można było również zaobserwować w przypadku alfa-amyryny, ale w znacznie mniejszym stopniu.
Co ciekawe, hamowana jest tylko degradacja 2-AG. Inne kannabinoidy występujące w organizmie, takie jak anandamid, nie są dotknięte tym efektem. To pośrednie wzmocnienie agonistycznego działania 2-AG na receptory kannabinoidowe niesie ze sobą szereg możliwych zastosowań medycznych, które są zbliżone do tych stosowanych w przypadku zwykłych kannabinoidów podawanych zewnętrznie.
Działanie Przeciwbólowe i Przeciwzapalne
Z obserwacji na myszach wiadomo, że beta-amyryna wykazuje długotrwałe działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne poprzez aktywację receptorów kannabinoidowych. Zaskakujące było bardzo duże powinowactwo, które mogło być wytworzone przez ten mechanizm działania w obu receptorach. Wartość Ki dla receptora CB1 wynosiła 0,133, natomiast powinowactwo do receptora CB2 było znacznie mniejsze i wartość Ki wynosiła 1989. Im mniejsza wartość Ki, tym większe jest powinowactwo wiązania.
Dla porównania, pochodne THC mają wartość Ki dla receptora CB1 od 10 do 20. Oznacza to, że beta-amyryna była w stanie wytworzyć działanie na receptor CB1 wielokrotnie większe niż działanie THC. Paradoks polega na braku efektu psychoaktywnego.
Nie jest w pełni zrozumiałe, w jaki sposób tak silny wpływ na receptor CB1 może nie wywoływać efektu odurzającego. Działanie to można było odwrócić, podając antagonistę CB1 lub CB2, co w efekcie doprowadziło do wykazania, że działanie to dotyczyło obu receptorów kannabinoidowych.
To wyraźne oddziaływanie na receptor CB1, któremu towarzyszy silne działanie przeciwbólowe, może w przyszłości stać się nowym podejściem terapeutycznym, głównie dla pacjentów z przewlekłym bólem, którzy nie chcą doświadczać zakłóceń w codziennym życiu poprzez działanie psychoaktywne THC.
Stwierdzono również, że zarówno beta-amyryna, jak i alfa-amyryna znacząco hamują wiele czynników zapalnych. Między innymi cytokiny i interleukiny, które jako wyzwalacze biorą udział w wielu procesach zapalnych, zostały znacznie zahamowane. Efekt ten wynikał głównie z działania na receptor CB2, podobnie jak jest znany z kannabinoidów, takich jak CBD.
Działanie Antyoksydacyjne
Beta-amyryna wykazywała silne działanie przeciwutleniające zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo. Ze względu na ten efekt beta-amyryna może być substancją czynną, która może spowolnić lub nawet całkowicie zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym. Niezliczone choroby, od chorób układu krążenia po nowotwory, są związane z wolnymi rodnikami, czyli stresem oksydacyjnym. Skuteczne hamowanie tych rodników jest niezbędne dla utrzymania zdrowia.
Wykazano, że beta-amyryna może skutecznie hamować peroksydację lipidów. Peroksydacja lipidów jest procesem utleniania, w którym tłuszcze, zwane również lipidami, utleniają się przez wolne rodniki tlenowe. W wyniku tego powstają wysoce reaktywne kwasy tłuszczowe, które uszkadzają ściany komórkowe, promując w ten sposób szereg klasycznych chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca. Wydaje się, że właśnie ten proces hamuje beta-amyryna. Badania na szczurach wykazały, że po siedmiodniowym podawaniu beta-amyryny wszystkie parametry krwi związane z peroksydacją lipidów mogą ulec znacznemu zmniejszeniu.